Pecanpaj

Pajskal
3 dl vetemjöl
125 g smör
1/2 tsk salt
1 tsk strösocker
3 msk vatten

Fyllning
125 g smör
2 msk vetemjöl
3 dl ljus sirap
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 ägg (lätt vispade)
1 tsk vaniljsocker
150-200 g pecannötter (grovt hackade)

Blanda pajdegen och tryck ut i en pajform. Förgrädda ca tio minuter i 200 grader.

Koka upp smör, socker, sirap, vetmjöl, och salt och låt det sjuda i några minuter under omrörning. Tag av från värmen och låt fyllningen svalna till rumstemperatur eller kallare. Rör ner nötter, vaniljsocker och äggen. Häll fyllningen i pajskalet och grädda ca 35-40 minuter i 175 grader.

Låt stå kallt, gärna över natten. Serveras gärna med glass eller vispad grädde.


Snabb laxpasta

En god laxpasta som tar max en kvart att göra. (Om du har en lika grym spis som mig förstås...)
Ca 250 g färsk lax (2 port.)
smör
1 gul lök
1 vitlök
lite fiskfond
tomatpuré
dill
1,5 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche
salt/peppar
Pasta av durumvete
Koka pastan enligt anvisning - ej för länge!
Stek löken/vitlök i lite smör. Häll på fiskfond, grädde och tomatpuré. Låt puttra en stund. Blanda ner creme fraiche och dill. Salta/peppra efter smak. Lägg ner laxen några min innan pastan är färdig. När laxen är färdig, blanda ner pastan i såsen och servera direkt.

Fredagshäng med Cobra

Mitt nya favvogodis är mörk choklad med lakritssmak, då helst från Josefs chokladbutik på Odenplan. Nu är ju det lite långt dit så då får jag väl testa att göra egna lakritstryfflar då, är man sugen så är man! Fick hjälp av bästa Conny Cobra och dom blev alldeles för goda så det finns inte så många kvar...
En påminnelse till mig själv: Gör dubbel sats!!!

Lakritstryffel
1 dl vispgrädde
4 st Kick
100 g mörk choklad 70%
Lakritsströssel
Koka upp grädden. Dela Kickbitarna i mindre bitar och låt smälta i grädden. Blanda i chokladen och rör tills det blir en slät smet. Låt kallna i kylen. Forma sedan runda bollar som du sedan rullar i strössel och ställer tillbaka i kylen.
Ja, jag vet att bilden är sned! Har ny dator och har inte kommit på hur jag ska lösa det.

Lax med pinjenötter


4 laxfiléer
2 gula lökar
1 stor röd paprika
3 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
4 msk pesto
1 tsk salt
1/2 dl vitt vin
rostade pinjenötter
Pesto:
1,5 dl basilika
1 krm salt
1 klyfta vitlök
2 msk rostade pinjenötter
1 dl olivolja
2 msk parmesan
Pesto: Mixa basilika och vitlök och tillsätt sedan resten.
Laxen:Strimla lök och paprika och stek mjuk i olja. Lägg ner i en form. Lägg laxfilén ovanpå och häll över en blandning av grädde, creme fraiche, pesto, vin och salt. Ställ in formen i ugnen 180 grader ca 30 min. Strö över de rostade pinjenötterna vid servering.


Kladdkaka med dajm

En födelsedagstårta helt i min smak. Hittade den på mingodasida.blogspot.com.
3 ägg
3 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
150 g smör
3 dl vispgrädde
1 msk florsocker
1 msk kakao
2 dubbeldajm
Kokosflingor/strössel
Riven mörk choklad
Vispa ihop ägg och socker. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och vänd sedan ner det i bunken.
Smält smöret och rör ner det i blandningen. Häll smeten i en smord form (24 cm i diameter) strödd med strössel eller kokos. Grädda kakan i mitten av ugnen i 150 grader, ca 35 min. Låt svalna.
Vispa grädden och sikta sen ner florsocker och kakao. Rör ner den hackade dajmen. Häll det över den kalla kakan och riv mörk choklad över.


Pad Thai


2 kycklingfileér - strimlade
1 gul lök - strimlad
1 röd chili - finhackad
1 paprika - strimlad
1 burk böngroddar
1 dl torrostade jordnötter
3 msk fisksås
1 msk socker
3-4 ägg
1 lime - pressad
hackad koriander
olja
1 paket breda risnudlar
Koka nudlarna och skölj dom i kallt vatten. Stek kycklingen i olja några minuter och lägg sedan ner lök, paprika och chili. Låt fräsa några minuter till och tillsätt sedan groddar, fisksås, lime, socker och nudlar. Låt allt bli varmt. Knäck äggen över blandningen och rör runt någon minut. Avsluta med nötter och koriander.

Kycklingpaj

Kycklingpaj med tacosmak, mums!
Pajdeg:
100 g margarin
2 dl dinkelmjöl, fullkorn
2 msk vatten
Fyllning:
1 grillad kyckling, delad i mindre bitar
1 gul lök, hackad
1 påse tacokrydda
salt, peppar
1 liten burk creme fraiche
1,5 dl matlagningsgrädde
1 dl torrostade jordnötter
riven ost
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop pajdegen och ställ den i kylen en stund. Tryck sedan ut den i en pajform, nagga med en gaffel och förgrädda i ca 10 min. Stek under tiden löken mjuk och blanda sedan ner kyckling, kryddor, creme fraiche och grädde och jordnötter. Låta koka ihop några minuter. Häll fyllningen i pajformen och strö över riven ost. Grädda ca 20 min. Servera med en klick creme fraiche toppad med sweet chili sauce och en sallad.

RSS 2.0