Räkpaj
Det är kanske inte så smart att sätta igång med en paj när man kommer hem hungrig efter ett BP-pass, meeen den var riktigt god så den långa väntan på att den skulle bli färdig var det helt klart värt. Är dom små får man ta två, bitar alltså. :)

Pajdeg:
100 g smör
2 dl dinkelsikt
2 msk vatten
Fyllning:
4 ägg
150 g räkost
100 g Philadelphiaost
2,5 dl matlagningsgrädde
dill
salt/peppar
skalade räkor
riven ost
Gör så här:
Förgrädda pajskalet ca 10 min i 200 grader.
Blanda ägg, ost, grädde, dill och kryddor. Häll ner i formen.
Strö över räkor och riven ost.
Grädda minst 45-50 min i mitten av ugnen.
Garnera med citron/lime/dill.
Påskmiddag hos Brandelius - med ett s på slutet.
Jag hade turen att få hänga med familjen Brandelius på påskafton.
Mycket mat, vin, prat och skratt :) Helene hade fixat massor av god mat och jag tog med mig en dessert - halloncheesecake.

Halloncheesecake
Botten:
250 g digestivekex
100 g smält smör
Fyllning 1:
450 g philadelphiaost
200 g osockrade hallon
3 ägg
1,3 dl strösocker
Fyllning 2:
3 dl creme fraiche
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
Sätt ugnen på 180 grader.
Krossa kexen och blanda med smöret. Tryck ut i botten av en form med löstagbar botten. Grädda ca 10 min.
Mixa fyllning 1 i en matberedare och häll i formen. Grädda 25-30 min i nedre delen av ugnen.
Blanda fyllning 2 och bred över kakan. Grädda kakan 5 min och låt svalna. Servera med hallon.

Skaldjurstårta

Scampi



Lasagne med ricotta och spenat
Ricottablandning:
färska lasagneplattor
1 burk ricottaost
1 påse fryst spenat
3 msk pinjenötter
1 kruka färska basilika
1 dl riven parmesanost
salt/peppar
Bechamelsås:
50 g smör
2 msk dinkelmjöl
2 dl mjölk
1 äggula
riven parmesanost
muskotnöt
salt/peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Rosta pinjenötterna i en torr panna. Lägg åt sidan.
Tina spenaten och fräs den i en stekpanna tillsammans med en klick smör.
Blanda ner ricotta, parmesan, pinjenötter och basilika. Salta och peppra.
Gör bechamelsåsen.
Lägg sås och ricottablandningen i en form varvat med lasagneplattorna.
Ställ in i ugnen ca 20 min.
Apelsin- och chilimarinerad kyckling

Marinad:
0.5 dl soja
1 pressad vitlöksklyfta
saft från 1 apelsin
1 röd chili
salt
Lägg kycklingen i marinaden minst 20 min. Grilla i panna eller ugn.
Wok:
3 salladslökar
1 squash
några champinjoner
1 lök
paprika
Strimla grönsakerna och woka tillsammans med den överblivna marinaden.
GLAD PÅSK

Citron- och korianderkyckling

Kyckling:
2 kycklingfileér
grillkrydda
1 vitlöksklyfta
1 näve koriander
skal+saft från en citron
salt/peppar
Dela kycklingen i mindre bitar och stek någon min tillsammans med grillkryddan. Lägg ner pressad vitlök, koriander och citron och stek tills kycklingen är färdig. Salta/peppra.
Limesås:
creme fraiche
skal+saft från en lime
lite flytande honung
salt
Quinoasallad:
1,5 dl vit quinoa
soltorkade tomater
hackad koriander
gröna ärtor
coctailtomater
pressad citron
Kycklingspett med aprikosglaze

Kycklingspett:
1 kg kycklingfilé
100 g torkade aprikoser
olivolja
salt, peppar
Aprikosglaze:
1 dl aprikospuré
1 dl sweet chilisås
3 msk kokos
Sallad:
ruccola
koriander
coctailtomater
avokado
parmesanost
rostade pinjenötter
Gör så här:
Dela fileérna i strimlor. Klipp aprikoserna i mindre bitar och lägg över. Rulla ihop så att de försluts och trä på dubbla spett. Pensla kycklingen med olja. Salta och peppra.
Grilla i ugnen ca 20 min. Vänd då och då.
Pensla på glaze i slutet av grillningen.
Servera tillsammans med en sallad.
Chokladtryffel med smak av hallon och lakrits

Tryffel: Ca 45 bitar:
150 gram mörk choklad, 70 %
0.5 dl florsocker
1 dl grädde
150 gram hallon
50 gram turkisk peppar
100 gram rumsvarmt smör
Toppa med:
100 gram mörk choklad - smält
Strössel
Flingsalt
Gör så här:
Dela chokladen i små bitar och blanda ner florsockret.
Passera hallonen i en nätsil så att alla kärnor försvinner. Krossa godiset i en mortel.
Koka upp grädden. Lägg ner smaksättningen i kastrullen och värm tills allt smält.
Häll grädden över chokladen och rör till en jämn smet.
Lägg ner smöret och vispa jämnt med en elvisp.
Låt svalna i kylen minst 1 timma.
Bitar: Lägg smeten i en liten form innan du ställer in i kylen. OBS! Smörpapper i botten! Låt stå i kyl några timmar. Skär sedan små bitar som doppas i smält choklad.
Bollar: Forma bollar av den kylda smeten.
Toppa med strössel eller salt.

Glasnudelsallad

Ugnstekt lax med glasnudelsallad
Färsk lax
Sambal oelek
200 g glasnudlar
1 rödlök, båtar
1 liten squash, tärnad
2 skalade morötter, tärnade
1 palsternacka, tärnade
olivolja
1 dl grovt hackade, rostade cashewnötter
2 msk sweet chili
2 msk ostronsås eller soja
2 dl lätt kokosmjölk
1 lime, rivet skal + saft
färsk koriander
salt och peppar
Gör så här:
Lägg nudlarna i kallt vatten ca 1 tim. Krama ur vattnet och klipp korta bitar.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg lök och grönsaker i en form, ringla över olja, salta och peppra. Sätt in i ugnen ca 20 min. Stek laxen snabbt någon min/sida. Krydda med salt och sambal. Lägg laxen i en ugnsform och stek klart den i ugnen.
När rotfrukterna är färdiga, blanda ner resterande ingredienser i formen. Värm ev några min i ugnen.
Servera med laxen.
Cannelloni med grillad kyckling
En kvalitetskväll med bästa Helena!

Du behöver:
1 grillad kyckling
1 gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
champinjoner
stark riven ost
babyspenat
2 dl creme fraiche
salt och peppar
färska lasagneplattor
Sätt ugnen på 100 grader. Finhacka lök, vitlök och svamp och stek det i lite smör. Lägg ner den delade kycklingen, ost, spenat, creme fraiche och låt puttra några minuter. Fördela fyllningen på lasagneplattorna och rulla ihop.
Bechamelsås:
2 msk smör
3 msk dinkelsikt
ca 5 dl mjölk
muskotnöt
salt
Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet. Tillsätt mjölk, lite i taget och låt småkoka några min.
Häll lite sås i botten på en ugnsfast form, lägg i rullarna och häll över resten av såsen. Strö över lite ost och ställ in formen i ugnen. Grädda ca 20 min.
Quorn med dillsås

Du behöver:
1 påse quornbitar
2 dl vatten
2,5 msk vegetarisk fond eller kycklingfond
2 dl creme fraiche
1 msk majsstärkelse
0.5 dl dill
svartpeppar, salt
färskpressad citron
Gör så här:
Vispa ihop kallt vatten, fond, creme fraiche och majsstärkelse i en kastrull. Låt såsen sjuda under omrörning ca 5 minuter. Smaksätt med dill och svartpeppar. Lägg ner de frysta quornbitarna i såsen, rör om och sjud sakta ca 5 min. Smaka av med citron och ev lite salt. Servera med pasta, ris eller potatis.
Morotssoppa

Du behöver:
4 morötter
1 potatis
1 lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk margarin
1,5 tsk timjan
1 lagerblad
8 dl grönsaksbuljong
salt, peppar
14-16 droppar tabasco
Gör så här:
Skala och skär morötter och potatis i tärningar. Hacka lök+vitlök och stek allt i smöret tillsammans med timjan, lagerblad, salt och peppar. Häll över i en kastrull med kokande buljong och koka tills det blir mjukt. Ta bort lagerblad, tillsätt tabasco och mixa.

Sambalkyckling

1 kg kycklingfilé
5 dl creme fraiche
3 dl grädde
0.5 dl soja
2-3 tsk sambal oelek
Gör så här:
Ansa kycklingen och lägg den i en ugnsform. Blanda såsen och häll i formen, se till att kycklingen täcks av sås. Ställ in formen i ugnen (175 g) ca 1.5 timma.
Limesallad:
babyspenat
coctailtomater
gurka
koriander
pinjenötter
parmesanost
lime
Vegetariska biffar med pestopasta
En favorit...

Biffar:
1 påse vegetarisk färs
ströbröd
vatten
finhackad lök
basilika
2-3 ägg
salt/peppar
Gör så här:
Stek färsen och låt svalna. Blanda ströbröd och vatten och låt stå en stund.
Rör ihop allt och forma biffar. Stek några min på varje sida.
Pesto:
50 g rostade pinjenötter
1 kruka basilika
2 vitlöksklyftor
0.5-1 dl parmesanost
olivolja
Mixa allt utom olivoljan grovt. Späd med oljan tills du är nöjd.
Servera tillsammans med färsk pasta och hackade tomater.
